Monday, June 2, 2014

Jaburus

"Tallinna eliitkoolide 1. klassi pääsuks käib karm konkurss, sest mudilastelt nõutakse kirjutamis- ja arvutamisoskust, loogilist mõtlemist, jutustamist ja laia silmaringi21. Kooli mitte-elukohajärgse inglise keele süvaklassi pääsemiseks käis suisa hullumeelne konkurss. 28 kohale tegi katseid 379 last ehk sinna kandideeris 13,5 last ühele kohale."

Ausalt öeldes, mina olen see, kes ei saa aru, miks peetakse eliitkoole millekski nii eriliseks. Lugedes uudiseid sellest, kuidas lapsevanemad tahavad hullumeelselt oma lapsi eliitkooli õppima saada, on rohkem kui jabur! Saan aru, kui mõni eliitkool on piirkonnakool ja on mõistlik oma laps sinna panna, sest lapsel on seal hea ja mugav käia. Arusaamatuks jääb mulle metsik vanemate pushimine. Ma saan ka aru, et paljud vanemad arvavadki, et nende lapsed on juba lasteaia lõpetamisel üliandekad ning teistest eakaaslastest palju nutikamad ning just nemad peaksid kindlasti eliitkoolis õppima. Mul on lihtsalt kahju vaadata neid lapsi, kes peavad hakkama igal hommikul kahe erineva transpordiga tund aega kooli sõitma, et saaksid vanemate soovid rahuldatud. Täielik huumor on kuulata, kuidas mõni väidab, et tema äsja lasteaia lõpetanud laps ise tahab õppida eliitkoolis. Kujutan juba ette, mis ajupesu nendes kodudes tehakse. Jutt, kuidas eliitkoolid on teistest koolidest kõvasti paremad ja ainult vastav kool läbides, saab elus midagi saavutatud. Lapsel peab laskma normaalselt areneda. Kas keegi tõesti arvab, et esimesed neli klassi on lapse elus määravad?  Ma ei suuda sellest lihtsalt aru saada. Mul on ääretult palju näiteid üle Eesti oma tutvuskonnast, kus lapsena on käidud oma kodukoha koolis. Tänasel päeval on nendel inimestel oma ettevõtted, nad on edukad ja tulevad oma eluga suurepäraselt toime. Kas tõesti mõni arvab, et selleks on vaja käia eliitkoolis? Ma saan ka aru, et paljude lapsevanematega käib kaasas kiiks, et nende lastest peavad saama megaedukad ärimehed, teadlased jne. Võiks olla natukene rohkem individuaalset suhtumist, sest võib-olla sinu laps on tulevikus õnnelik, kui ta saab olla edukas puussepp, juuksur, keevitaja – kes iganes ta olla tahaks.


Mõned tuntumad:
Urmas Sõõrumaa on lõpetanud Hageri algkooli ja Kohila keskkooli 
Oliver Kruuda on õppinud Nõo Keskkoolis ja Põlva Keskkoolis
Armin Karu lõpetas Tallinna 1. Õhtukeskkooli (Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasium)
Andrus Ansip lõpetas lõpetas Tartu 5. Keskkooli 

Lennart Meri, Voldemar Panso, Jüri Ratas on õppinud Tallinna Nõmme Gümnaasiumis

Ja ei hakka siia nimistusse üldse tooma tuntuid muusikuid, näitlejaid, režissööre, advokaate, diplomaate, pankureid jne.

No comments:

Post a Comment