Friday, November 21, 2014

Toetused raseduse ajal & pärast.

Võrreldes mõne muu riigiga, on Eestis ikka üsna soositud laste saamine. Erinevad toetused ja puhkused ning tohutult palju võimalusi on üleüldse rasedatele loodud. Aga eks eestlasi on vähe ja tulebki pingutada. Mõtlesin kirjutada nendest toetustest, sest kõrvu on jäänud, et päris paljud pole kursiski nendega, just need kes lapsi planeerivad.

·       Kõigepealt omades haigekassat, on kõik rasedusega seotud kulud kaetud – ämmaemanda vastuvõtud, erinevad vajalikud uuringud, ultrahelid, sünnitus, vaktsiinid jne. PS! Haigekassa laieneb kõigile rasedatele. Samas tuleb ise tähelepanelik olla, sest kui mujal haigekassa lõppeb ning ise pole vajalike dokumente raseduse tõendamiseks haigekassasse viinud, siis see automaatselt ei laiene. Minul oli näiteks haigakassa ülikooli kaudu, juunis lõpetasin ning haigekassa sai läbi septembris ning selleks, et see edasi kehtiks, pidin kas end tööle võtma või rasedust tõendava dokumendi haigekassasse viima.
·         Hambaravi. Rasedale ning alla 1-aastase lapse emale hüvitatakse hambaraviks 28,77 eurot. Seega siis kahel korral on võimalik see summa ära kasutada.
·         Dekreet. Dekreeti on võimalik jääda ainult neil, kellel on kehtiv tööleping ning haigekassa selle alusel jookseb. Seega kui tööl ei  käi, siis tasub end võtta kasvõi miinimumpalgaga 1-2 kuuks tööle ning siis saab ca 1200 eurot netos kätte (see arvestatakse eelmise aasta miinimumi järgi). Dekreet kestab 140 päeva, kõige varem saab dekreeti jääda 70 päeva enne tähtaega ja kõige hiljem 30 päeva enne tähtaega. Dekreediraha arvutatakse eelnenud aasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulu järgi ning selle järgi arvutatakse välja ühe kalendripäeva keskmine tulu. Kui dekreet läbi saab, algab vanemahüvitis. Tegelikult see dekreediraha makstakse nö korraga mitme kuu eest välja, nii et kellel igakuised väljaminekud sõltuvad suuresti palgast, ei ole mõtet seda raha muudmoodi korraga ära kulutada. St. ei tasu mõelda, et ostaks kõik beebile vajalikud asjad just dekreediraha eest.
·         Kui 140 päeva dekreeti läbi saab, on võimalik valida kolme variandi vahel, millisel kujul vanemahüvitist saada tahad. Emapalk, isapalk ning vanemahüvitis tööl käies. Ema- ja isapalgaga on lihtne. Seda arvestatakse eelmise kalendriaasta ühe kalendrikuu keskmise tulu alusel. Minu dekreet lõppeb 2015 märts, seega arvestatakse tulu 2014. aasta järgi (laps sünnib 2014. aasta lõpus ning tihti arvatakse, et vanemahüvitis läheb siis 2013. aasta järgi, aga ei ole nii). Kui mina võtan emapalga või Erik isapalga, siis tööl ei tohi samal ajal käia ning eriti oluline on teada, et haigekassa jookseb vaid sellel, kes hüvitist saab! Kui Erik võtab isapalga, siis ta tööl ei tohi käia ning ainult temale laieneb haigekassa. Kui ma tahaksin selle kõrvalt kodune olla, siis peaksin endale mujalt haigekassa muretsema. Vanemahüvitis tööl käies. Ideaalne variant neile, kellel eelmise aasta järgi praktiliselt tulu polnud ning emapalka saades, saaksid nad nii või teisiti miinimumilähedast palka. Meie ilmselt kasutame seda sama varianti. Erik võtab oma palga alusel vanemahüvitist ning käib tööl edasi. Praktiliselt näeb see välja nii, et Eriku palgast arvestatakse maha miinimumpalk ning allesjääv summa hakkabki olema hüvitiseks. Sealt arvestatakse maksud muidugi maha. Mehel on õigus võtta vanemahüvitist alles 70 päeva pärast lapse sündi ning minu dekreet peab selleks ajaks läbi olema. Nii et see on kõva arvutamine, kuna kunagi ju ei tea, millal laps tegelikult sünnib. Hüvitist on võimalik saada siis 1,5 aastat ning 1,5 aastat lisaks palgata puhkust.
·         Lapsehooldustasu. Edaspidi hakkavad vanemad saama lapsehooldustasu, mis praegu peaks veel olema 19 eurot, kuid uuest aastast vast 45 eurot.
·         Sünnitoetus riigilt. Pärast lapse nime registreerimist on võimalik taodelda riigilt sünnitoetust – 320 eurot.
·         Sünnitoetus linnalt/vallalt. Tallinnas on sünnitoetus 320 eurot, mis makstakse välja kahes osas. Kõigepealt eelnevalt peab olema aasta aega vist sisse kirjutatud linna, et üldse toetust saada. Sündides makstakse 160 ning alles aasta pärast teine 160, juhul kui ikka Tallinnas elad. Seda rakendavad paljud teised vallad/linnad veel.
·         Muud hüved. Tallinlastel on võimalik saada veel imiku hoolduspakk, kus on riideid, mähkmeid ja üht-teist veel. Apteektidest on võimalik saada ka mingisugune beebipakk, mis sisaldab igasugust kraami.

Hetkel rohkem miskit ei meenugi. Ühesõnaga minu arvates päris palju erinevaid toetusi ja hüvesid. Lõppude lõpuks on nii, et kui ise midagi ei taotle või ei küsi, siis jääd lihtsalt ilma sellest. Näiteks sünnitoetusi keegi sulle niisama üle ei kanna, kui vastavat soovi ei esita :)

No comments:

Post a Comment