Sellest on nii
palju räägitud ning ilmselt polegi ühtset kuldset keskteed, sest inimeste
organismid on nii erinevad. Kuskil poolteist aastat tagasi oli mul veel üsna
ükskõik, mida või kuidas ma söön ja ei mõelnud väga sellele, kuidas see võib mu
tervist mõjutada. Kui 2011. aasta suve lõpul Erikuga kokku kolisime, siis olin
nii vaimustuses erinevate söökide tegemisest, sest muidu oli ikkagist ema kodus
köögis askeldamas. Tegin ja katsetasin igasuguseid erinevaid kodutoite ja
mõtlesin, et issand kui tore, et mu tehtud toidud ka Erikule maitsevad, polegi
köögis naisena läbi kukkunud. Tean, et päris paljud absoluutselt kodus süüa ei
tee, ilmselt ei oskagi ja söövad enamus ajast väljas. Meiegi enne kokku
kolimist käisime peaaegu, et üle päeva väljas söömas. Mis tagant järele tundub
selline ressursi raiskamine, lihtsalt
raha maha süües. Igatahes vanematest eraldi kolimine muutis igasugused
prioriteedid ning raha tuli paremini kasutama hakata.
Nüüd siis tagasi
toitumise juurde. Igatahes selle aasta alguses käis mingi klõks peast läbi. Ei
teagi, mis see oli. Ilmselt ka mõjutatud teistest, nähes, kuidas oma tervise ja
keha eest hoolt kantakse. Minu jaoks on kõige olulisem hea füüsiline
vastupidavus ja võhm. Terves kehas terve vaim. Nii
mõtlesin minagi, et peaksin oma toitumist muutma ja kodused toiduained välja
vahetama. Kui varasemalt sõime peamiselt toite, mis koosnesid kas kartulitest,
makaroni-või jahutoodetest, siis sel aastal me neid kodus enam ei tarbi. Õnneks
Erikul pole ka meie uue menüü vastu midagi ning ma olen ta isegi uskuma pannud,
et talle tõepoolest maitsevad igasugused erinevad juurikad.
Meie tavaline
nädalasöök/poekott/külmkapp sisaldab alati porgandit, lillkapsast, brokkulit,
tomatit, kurki, puuvilja, kala, kana, tatart, kodujuustu, leiba, müslit, muna,
jogurtit, piima jms. Nädalas korra, kui mitte kaks teen ma alati erinevaid
suppe ning kartul ja makaron on asendatud kodujuustu, juurviljade ja vahel
riisiga. Koju me praktiliselt magusat ei
osta, kuigi praegu on jõuluaeg ja mõni
päev võib silma kinni pigistada. Lisaks kartulile ja makaronidele oleme ka
menüüst välja visanud kõik mahlad, karastusjoogid, saia, koogid, sealiha ning
kindlasti miskit veel, mis hetkel ei meenu. Lõppkokkuvõttes oleme mõlemad sellise
toitumisega ära harjunud, nii et see on rohkem kui nauditav ning polegi
tekkinud vajadust vana raske toidu juurde tagasi pöörduda.
Erandid on meie
jaoks nädalavahetused, kui käime vanematel, vanavanematel või sõpradel külas.
Ilmselge, et ükski inimene ei saa end metsikult piirata ning maitsemeeled peavad
olema avatud. Siis väljaspool kodu sööme, mida pakutakse ja mida tahame.
Sellepärast Eriku vanemate juures tihedad külalised olemegi, et kommikauss on
seal alati täis.
Igaljuhul tunne
on super ning leian, et vastu tahtmist pole mõtet midagi teha. Ise tuleks oma
kehas tunnetada, mis on sinu jaoks hea ja mis mitte, sest enesetunne on number
1, millele tuleks tähelepanu pöörata.