Thursday, March 20, 2014

Putin & tema "toredad" ettevõtmised

Minu, noore inimese, jaoks on tegelikult ikka päris hirmutav lugeda erinevaid sõnavõtte ja arikleid sellest, kuidas Venemaa oma ajuvaba propagandat levitab ja aina absurdsemaks oma tegudes muutub. Seni, kuni jutt käis ainult Ukrainast, oli ainuüksi juba see täiesti ebanormaalne, kuidas lihtsalt üks riik pressib end teise riigi territooriumile sisse. Tundub, et Krimmiga ongi ühel pool. Selline suhtumine Euroopa Liidu ja Ameerika poolt on ausalt öeldes masendav. Kõik on väga diplomaatilised ja viisakad. Teevad väikseid noomitusi ja räägivad mõningatest sanktsioonidest. Täielik müstika, kui aus olla. Üleeile rääkis Putin föderaalkogu ees, kuidas Krimm oli ja on Venemaa lahutamatu osa ja üleüldse Nõukogude Liidu juhi Nikita Hrustsovi otsus anda Krimm Ukrainale, oli täis vigu. Eriliselt märkimisväärne on muidugi Krimmi referendum, kus hääletasid suure tõnäosusega „vene passi” inimesed ning kuna nimekirjad olid iidsetest aegadest, siis ka sai surnud inimeste arvelt hääl edasi antud.  Putin siis rõõmsalt teatab, et referendum oli ajaloolise tähtsusega ja kooskõlas demokraatlike reeglite ja rahvusvahelise õigusega. Ja siis muidugi, kuidas Euroopa Liit ja USA sellele kõigele reageerisid. Mis muud, kui kehtestaks paar järjekordset sanktsiooni Vene ja Krimmi ametiisikutele! Juba pärast selliseid toiminguid tekkis, ma usun, paljude pähe küsimus, et mis saaks kui Ukraina asemel oleks järgmisena Balti riigid. Venemaa tuleb päästma näiteks Narva ja Kohtla-Järve elanike, sest neil on nii raske siin Eestis ju elada.

Pärast kõiki neid „toredaid” sündmusi Ukrainas, tuli eile Putin avaldusega, et kogu NSVL käest laskmine oli üks suur viga ning nõukogudeaegne meeltesegadus ja nüüd oleks tarvis ajalooliste Vene alade taasliitmine Moskvaga. Huvitav, huvitav. Võiks ju kohe ära öelda, millised riigid Venemaad täpsemalt huvitavad. Mis siin ikka nii pikalt keerutada. Jutt, kuidas Putin tahab vene inimesi ja venekeelsete kodanike huve kaitsta, on kergelt öeldes bulshit. Veel muidugi võttis sõna ka Hillary Clinton, kes süüdistab Putinit katses Euroopa piire ümber joonistada, lõppu lisades nii muuseas, et loodetavasti pole tegu uue külma sõjaga .. aga eks see sõltub Putinist. Ja kus hundist räägid. Eile õhtul väljendas Venemaa suurt muret selle üle, kuidas Eestis elavaid venelasi koheldakse.  Nüüd Ukraina sündmustele tagasi vaadates, just nimelt toimus ka Krimmi annekteerimine sealsete venelaste kaitseks.

Ei orienteeru väga selles, millised võiksid olla Venemaa motiivid ja otsene kasu sellist teed minnes. Saan aru, et territooriumi suurenemine ja võimu näitamine üleüldiselt. Majanduslik pool jääb ebaselgeks. On selge, et Vene majandus on stagneerunud. Briti majandusajakiri The Economist avaldas ka artikli, kus on kirjutatud, et Putin soovibki lääne sanktsioone selleks, et läänt süüdistada Venemaa majanduslikus allakäigus.

Loodetavasti ei lähe kõige hullema stsenaariumi järgi, sest ei kujutakski ette, kuidas oma elu edasi elada. Venemaal  elades kindlasti mitte. Sügavalt loodan, et ajalugu ei kordu. Isiklikult pole mul küll erilist usku NATO tegevusse. Ehk siis võibolla tõesti, kui konkreetselt Euroopa Liidu riiki sekkutakse, ehk võetakse mõned karmimad abinõud kasutusele. Aga no tõesti, hetkel Ukraina puhul on muu maailma reaktsioon naeruväärne.  Võibolla lihtsalt olen skeptiline.

Emotsionaalselt ajab see teema tõsiselt närvi, ei tea kas see on verega edasi antud, sest mu vanemad pidid elama sellisel ajal.  Üldiselt suur ebausk on ka Eestis elavatesse venelastesse, kes sõja korral võivad väga kergelt poolt vahetada. See on ilmselt ka üks suurimatest ohtudest.  Usaldus on nullilähedane.  Ja viha, mis tekib, kui vaadata seda idiootset venelaste karja, kes Eestis Krimmis elavate venelaste toetuseks kokku kogunes ja Eestile sellega reklaami tegi . Võib siis kolm korda arvata, kuidas käitutakse, kui Venemaa otseselt Eestit ründaks.  Kui sa tunned, et sa oled venelane, kes elab võõrriigis, siis parem ära võta sõna või kao siit kus kurat oma Venemaale tagasi. Ela seal oma suurtes hüvedes, mida Putin sulle pakub.  Tean ka neid eesti-venelasi, kes on uhked, et nad on sündinud ja kasvanud Eestis. Nad tunnevad end  eestlastena, saavad suhtlustasandil riigikeelega hakkama ning seisavad konkreetselt Eesti huvide eest.  Nende poole sügav kummardus ja austus!


No comments:

Post a Comment