Tuesday, January 29, 2013

Koolikiusamine



Üha enam on aktuaalseks muutunud koolikiusamise teema. Täna tõusis see jälle päevakorda, kui Youtube riputati üles video, kuidas seekord siis õpetajat mõnitati. Minule on selle juures enim vastukarva see, et õpetajatel pole lubatud enam normaalsel viisil õpilasi korrale kutsuda. On arusaadav, et puberteedieas tehakse tavapäraselt rohkem rumalusi ning ületatakse vahel igasugused piirid. Seda oli näha ka tänases videos. Ei eitagi, et kõige suuremat rolli mängib muidugi kodune kasvatus, mis antud noorte puhul tundus nullilähedane olevat.  Oli ilmselge, et videos olev meesõpetaja hoidis end tagasi, sest tänapäeval ei tohi õpilastele kätt külge panna, mõnitagu ta sind siis kuidas tahab. Suure tõenäosusega ei saa ka hinnete ning ainest läbi kukutamisega manipuleerida, sest tundub, et selliseid õpilasi ei huvitagi, kas nad lõpetavad kooli või mitte. Igatahes ei teagi, kuidas sellises olukorras käituma peaks, selge on ka see, et vägivallaga ka midagi ei lahenda. 

Viimane koolikiusamise juhtum meenub eelmisest aastast, kui kiusati üht tüdrukut ning mis sai samuti palju meedia kajastust. Arvan, et siin on samuti mõningane puudujääk kodusest kasvatusest, kuid kindlasti ka mingisugune üleoleku näitamine teise inimese üle. Kiusajad kiusajateks, sest neid on igal pool ja  igas riigis. Arvan, et lastele tuleks pigem juba noorest peast õpetada enese eest seismist.  Usun, et kiusatakse neid, kes end kiusata lasevad. Lapsi tuleb kasvatada, et neist kasvaksid enesekindlad, julged ja iseseisvad inimesed. Kui korra lased asja käest, siis on väga raske tagasi rööpasse saada, eriti kui teema puudutab nii noori, kelle isiksus pole veel välja kujunenud.

PS! Kes pole veel näinud, siis panen siia lingi ühest noorest poisist, keda kiusati ning kes kiusajale vastu hakkas. Kogus üle maailma endale tohutult toetajaid.




No comments:

Post a Comment