Monday, January 21, 2013

Tagasiside teemal "Toitumine"



Sain eelmisel aastal tagasisidet teemal „Toitumine”, kus käidi välja idee, et võiksin jagada mõningaid tervislikke retsepte ja nõuandeid, mida ise kasutan. Tegelikult ei saa kunagi öelda, mis on kellelegi õige või mitte, sest ilmselt sõltub see kõik ka meie geneetikast ja veregrupist. Kirjutan siia paar asja, mida igapäevaselt toiduga seoses kasutan. 

  • Minu jaoks algab kõik sellest, mida sa ise endale koju ostad. Varem, poes käies, oli mu poenimekiri küllaltki üldine – stiilis „piimatooted”, „midagi magusat”, „võileiva materjal” jms.  Nii mõtlesin ka poes, et selle „midagi magusat” alla käivad näiteks kommid, aga oh näe jäätis võiks ka külmkapis ju olla. Ilmselgelt on seda kõike liiga palju. Nüüd panen täpselt kirja, mida poest vaja on ning nii pole ka kodus midagi üleliigset. 
  •  Kirjutasin välja endale üldised asjad, mida tarbida ei tahaks – näiteks igasugused jahu/makaronitooted, suhkur, kartul, valge sai, koogid, pirukad, erinevad määrded võileiva peale, ka igasugused töödeldud hommikuhelbed näiteks.  Kui poenimekirjas need tooted puuduvad, siis ei olegi sul kodus neid võimalik süüa.
  •  Asendasin eelmainitud tooted kodujuustu, värske salati, juurviljade ja vahel ka riisiga. Kodujuustu saab mitmel erineval viisil liha kõrvale süüa. Tavaliselt söön seda küüslauguga või teen mingi lihtsa salati, kus sees on kodujuust, tomat, kurk näiteks. Värskeid salateid igapäevaselt teen kiirelt, kus kasutan jääkapsast, tomatit, kurki, päikesekuivatatud tomatit, oliivõli, sidrunit. Juurvilju ma alati hautan, sest sellisel kujul on nad palju maitsvamad kui keedetult, kuna kõik vitamiinid jäävad sisse ning värv on palju ilusam. 
  • Hommikusöögiks sööme töödeldud hommikuhelveste asemel müslit, seda nii piima kui jogurtiga, vahel ka putru.  Lõunaks tavaliselt midagi kerget (värske salat, puuvili, võileib, kodujuust millegiga). Õhtust sööme enne seitset ning siis mõne 3. punktis väljatoodud toidu kõrvale kas ahjulõhe, valget kala või täidetud kana vms.  Erinevaid suppe sööme nädala jooksul – nii püree, kui ka selgeid suppe, mille seest puudub alati kartul. Püreesupid on ainult juurviljade põhised ning selged supid on tehtud kas kana, lõhe või frikadellidega. 
  • Varem ostsime koju erinevaid mahlu ja Nestea’sid jms. Nüüd ei osta me koju mitte ühtegi värvilist jooki. Kodus joon vett ning õhtuti teed. Elukaaslane vahel ostab endale, mida tahab, üldiselt ei tunne ka tema suurt vajadust. Alkoholi tarbin võrreldes varasemaga ka väga palju vähem, ka väljas käies. 
  •  Magusa oleme asendanud piimatoodete ja puuviljadega. Söön jogurtit, vahel pudingut, apelsine, granaatõuna, banaani.


Kasutame sellist toitumist kodus ning ilmselgelt ei saa kõike lõpuni järgida, sest nädalavahetuseti veedame küllaltki palju aega kodust väljas. Külas käies sööme ikka seda, mida pakutakse, kuid siis üritan ise vaadata, kui palju ma midagi söön.
Need olid paar punkti, millest üldiselt kinni pean.


No comments:

Post a Comment