Tuesday, January 8, 2013

Tasuta ühistransport



1. jaanuarist 2013 ei pea tallinlased enam bussisõidu eest maksma. Sõidan ise rohkem autoga, kuid kasutan ka tihti ühistransporti. Siis, kui teema 2012. aastal aktuaalseks sai, vaatasin sellele küllaltki viltu, sest esimene mõte oli, et nüüd saab igasuguse rahvaga koos sõita ning bussid on pidevalt ülerahvastatud. Teiseks oli ilmselge, et tasuta ei saa midagi ning millegi arvelt saab see siiski kinni makstud. Muidugi pole ka kohalikud valimised enam kaugel ning selline reklaam Keskerakonnal mööda külge maha ei jookse. Sai siis jaanuari alguses ilusti roheline kaart ära ostetud ning üha rohkem ka teemasse süvenetud. Mis siis on muutunud ? Autojuhtide jaoks muutub parkimisala kallimaks, sest südalinna piirkonda laiendatakse. Samuti on hulgaliselt sõiduradu muudetud bussiradadeks, et võimalikult ebamugav oleks Tallinna südalinnas liigelda.  Ja muidugi ei saa ka mainimata jätta, et kogu see süsteem läks miljoneid eurosid maksma. 

Samas, olles ise tallinlane, tabasin ma end täna mõttelt, et pole asjal viga midagi. Eestis soositaksegi rohkem seda, et inimesed mõtleksid ainult endale. Täna, astudes bussi peale, mõtlesin, et täitsa mugav on isegi, tõmbad oma rohelise kaardi validaatorist läbi ja ongi kõik. Bussid polnud ei ülerahvastatud, ega sõitnud ka inimesi, kes rohkem ebameeldivust tekitaks, kui tavaliselt. Uuel aastal pole ka südalinnas parkides hinnavahe häirinud ning bussiradadega on ära harjutud, vahel ka lihtsalt reegleid rikutud. Samas leian, et ongi hea, kui võetakse midagi ette, et vähendada tohutut liiklust Tallinna kesklinnas. Ilmselgelt ei hakka inimesed seetõttu massiliselt bussiga tööle sõitma, kuid võibolla mõeldakse paremini läbi, et iga pereliige ei peaks minema eraldi autoga samasse sihtpunkti. 

Väga tore, kui leitakse vahendid, et seda süsteemi ülal pidida, kuid tegelikkuses see ilmselt nii lihtsalt ei käi.  Ilmselt, kui suund on võetud rohelisele mõtteviisile, siis pannakse ka tulevikus maksud peale näiteks autodele või linna sissesõidule vms.
Igatahes nautigem siis kuni kohalike valimisteni tasuta ühistransporti ! :)


No comments:

Post a Comment