Tuesday, April 28, 2015

Meie pere aprillikuu kulutused

Kunagi 2013. aasta alguses kirjutasin, milline näeb välja meie poe eelarve ning mida me sööme. Nüüd, kaks aastat hiljem, mõtlesin, et panen uuesti kirja ning vaatan, kas on suuremaid erinevusi. Lugesin sealt, et ühe nädala poearve oli meil 27 eurot, kuid siis sõime nädalavahetuseti ka väljas, nii et see juurde lisada. Mäletan, et keskmiselt saime tegelikult 35 euroga hakkama + väljas söömine.

Nüüd, kaks aastat hiljem, on poearved keskmiselt 45-50 eurot. Kodupoeks on meil Prisma. Sel nädalal oli arve 51 eurot, aga koju tulime ka kahe kotitäie toiduga ning kuna jälgin nüüd toitumiskava ja beebiga majandamine vähe teistsugune, siis välja nii tihti sööma ei jõuagi. Nii, et minu meelest kulub meil toidule paras summa. Siiski arvan, et tegelikult saaks ka odavamalt. Näiteks selle nädala menüüs on toiduks mereannisupp, hakklihakotletid salatiga, kana juurviljadega, suitsukanasalat. Tegelikult olen aus, ostsin katsetamiseks ka lambaliha, selle peale kulus ka 5 eurot. Kõiki toite on umbes kaheks päevaks, seega ca 10 päeva toit on olemas. Ja kui mõelda, siis nädala toidulaual on kõike – kala, linnuliha, loomaliha, juurvilju, salatit jms. Seega üsna rikkalik. Tegelikult kui väga hästi raha lugeda ja teha lihtsaid kodutoite, läheks ju veel vähem, ala makronid, kapsahautis, lihtsad supid jms. Seega keskmiselt läheb meil kuus 200 eurot ainult toidu peale. Majapidamisvahendid juurde, läheb ilmselt ca 230 eurot.


Aprillikuu kulutused Lenna peale:

No nagu teada, on meil kodus pisike beebi. Mäletan, kuidas räägiti, et oi beebi peale ei kulu praktiliselt üldse raha. Lenna saab sel kuul 4-kuuseks ning aprillikuu kulutused temale on olnud:
·         D-vitamiin 4,50 €
·         Riided 83 €
·         Aptamil piimasegu 11 purki 101€
·         Mähkmed 4 pk + 9pk niisked salvrätikud 67,8 €
·         Ujumismähkmed 4€
·         Mähkimisaluse lina 2,50 €
·         Hambageel 4,50€
·         Lusikad 7,50 €
·         Turvatool 135 €
·         Kergkäru 100€
·         Ujumise kuukaart 56€
·         Mänguasjad 15 €
·         Söögitool 139 €


KOKKU: 719,80

Lenna kulutused võiks põhimõtteliselt kaheks jagada – nn igakuised paratamatud kulutused ning need kulutused, mis samuti vajalikud on, aga võiks ka kuude peale ära jagada. Igakuised paratamatud kulutused lähevad söögile, mähkmetele, vitamiinid + trenn ning nende kogukulu on 240,30€. Ütleme nii, et need, kel rinnapiima ei jätku, läheb see trall üsna kulukaks. Samuti võiksin ju välja jätta Lenna ujumise, aga see on talle ääretult vajalik lihaspingete lõdvestamiseks ja arenemiseks, nii et sellise asja peale ka väga kokku ei tahaks hoida. Võibolla kui saada laps ja mõeldagi, et ei tee temaga midagi, istuda temaga kodus ja väljas kärutamas käia + rinnapiimaga siis toita, lähekski ilmselt mähkmete peale enamus kulu. Mõni ehk on eriti kokkuhoidlik ja vahetab lapsel väga harva mähkmeid ning peseb ainult kraani all. Samas see mähkimise osa lapsele just kasulik pole.
Nüüd nendest kuludest, mis samuti vajalikud nagu näiteks riided, söögivahendid, kergkäru, turvatool, söögitool (kogusumma 479,50 €).  Nendega on puhtalt nii, et alati on võimalik kasutatud asjad osta. Samas kuna me plaanime veel lapsi, siis hea meelega ostame need uued ning katsume neid hästi hoida. Tegelikult mõtlesin ju minagi raseduse alguses, et ostan kõik kasutatud asjad. Olen neidki ostnud – voodikarussell, puhketool, laenanud mängumati jne. Lõpuks tahad ikka oma lapsele uusi asju ka osta, veel enam kui tead, et neid on veel tulemas. Ei ole nendest ostudest kahju. Mõni lastetu pööritab silmi, aga räägime siis uuesti, kui laps käes! Lisan veel, et lõpuks müün ka mina need vankrid- kergkärud - toolid ja muu maha ning usun, et täitsa arvestatava osa saan ka tagasi :)

"Olengi nii kallis või?"

No comments:

Post a Comment