Friday, November 29, 2013

Mida silmas pidada lapsehoidja valikul?

Olen lapsehoidmisega tegelenud aasta aega ja selle aja jooksul palju kokku puutunud erinevate teiste hoidjatega. Lapsehoidjana on hea ülikooli kõrvalt raha teenida, siiski polnud see ainuke põhjus, miks selle viisi valisin. Mulle lihtsalt meeldivad lapsed väga, eriti pisikesed, sest nende arengut on kõige vahvam jälgida. Ja ma arvan see peaks olema esimene joon lapsehoidja valimisel – et talle meeldiks lastega tegeleda.

Palju on neid hoidjaid, kes „lihtsalt” hoiavad lapse ära. Ei räägi- tegele – mängi piisavalt, vaid piirduvad elementaarsega nagu söögi andmine, magama panemine jms.  Kahju on neist lastest, kellele on sellised hoidjad valitud, sest see pärsib väga nende arengut. On ka neid lapsehoidjaid, kes hoiavad lapsi pikad päevad ja ei käi nendega isegi väljas. Kui ma väikest kaheaastast manni hoian, siis ma räägin temaga koguaeg kui täiskasvanuga. Vanus pole määrav, lapsed saavad suurepäraselt kõigest aru ja mõtlevad iga su sõnale usinalt kaasa. Siiski laps on laps ja tahab mängulisust ning turvatunnet.  Ise hoidjana tekitan alati mingid „rutiinsed tegevused”, mis lapsele väga meeldivad. Näiteks iga päev patside tegemine, mänguasjade koristamine, koduloomale söögiandmine – ühesõnaga laps seostab kindlad tegevused sinuga ära ja teeb neid hea meelega.  Kokkuvõtvalt võiks lapsehoidja olla loov ja tegus. Muidugi on arusaadav, et täispikka päeva ei suuda pidevalt aktiivne olla ja seda pole vajagi. Laps tahab vahepeal omi mõtteid ka kuulda.

Noor või vana hoidja? Mina pooldan iga kell noort hoidjat, kellel on vastutustunne. Näen pidevalt neid vanaemasid ja vanemaid hoidjaid, kes käivad oma väikeste lastelastega väljas. Ei tohi astuda, ega istuda, sest äkki kukub/hakkab külm/teeb riided mustaks/astub porilompi jne.  Piiratakse neid igal võimalikul viisil ja ei lasta vabalt olla. Muidugi on oluline, et lapsega midagi ei juhtuks, aga igal sammul ei saa ka järel joosta ja jopeäärest kinni hoida.

Hoidja peaks olema kohusetundlik ja suutma end kehtestada. Kogu mängulisuse kõrval peab suutma lapsehoidja last vajadusel keelata, nii et ka laps teda kuulaks. Ma arvan, et see omadus lihtsalt kas on olemas või ei ole. Minul siiani ja usun, et ka edaspidi enesekehtestamisega probleeme pole. Lapsega ei vaielda kunagi ja öeldakse lihtsalt nii kuidas on. Reeglid on kõigile samad, kui hoidja ei röögi, jonni, märatse, siis ei tee seda ka laps. Ja rohkem polegi midagi rääkida.

Lõpetuseks, kui otsite oma lapsele lapsehoidjat, siis see paber ei ole üldse nii oluline. Tähtis on, et lapsehoidja oleks vastutus- ja kohusetundlik inimene, kellele meeldiks lastega tegeleda. 







No comments:

Post a Comment