Monday, November 18, 2013

Abieluvaralepingust

Polegi sellest veel kirjutanud. Samas see teema puudutab kõiki abiellujaid, nii et miks mitte kirjutada. Nimelt kui abiellute, siis on valida kolme variandi vahel: varaühisus, varalahusus ja vara juurdekasvu tasaarvestus. Õnnepalees oma aega broneerides tuleb see otsus ära teha. Meie valisime vara juurdekasvu tasaarvestuse, sest pidasime seda kõige mõistlikumaks. Kõige arusaamatum on minu jaoks varalahusus. Kui sa omale abikaasa võtad (olgu ta siis heal või halval järjel), siis võiks ikkagi olla ühtne pere, seda ka rahaliselt.  Ise mõtlen, et ei saa olla nii ahne ja omakasupüüdlik, et isegi abikaasaga on raske oma vara jagada. Eks see ole minu enda arvamus. Siin kohal mainin ka ära, et noorelt abiellumise eelis on see, et kõik maise vara saabki üheskoos luua. 
Igatahes kirjutasin need kolm varasuhet välja ka:

Varaühisus:
Põhimõtteliselt olete abikaasaga majanduslikult tugevasti seotud. Vara jaguneb teie vahel võrdselt, sest tegemist on ühisvaraga. Ühisvara hulka ei kuulu:
·         Isiklikud tarbeesemed
·         Enne abiellumist kummagi abikaasa omandis olnud vara
·         Abielu kestel tasuta käsutuse (kingid, pärimine) teel omandatud vara
·         Lahusvara arvel omandatud vara (vara, mis on ostetud ühele abikaasale enne abielu kuulunud vara müügist saadud raha eest)
Samuti kõiki tehinguid peate tegema koos või siis teise nõusolekul.

Varalahusus:
Sellega on lihtne, sest abikaasad on teineteisest varalises mõttes täiesti sõltumatud. Varaga tehinguid tehes, pole vaja abikaasa nõusolekut ning samuti pole seadusest tulenevaid ühiseid õigusi vara suhtes.

Vara juurdekasvu tasaarvestus:
See varasuhe annab abikaasadele suurema varalise iseseisvuse, säilitades majanduslikult nõrgemale abikaasale siiski selged tagatised. Mõlemad abikaasad on enda poolt omandatava vara ainuomanikud ning saavad teha sellega ka üksi tehinguid. Tehingud perekonna ühise eluasemega nõuavad ka teise abikaasa nõusolekut, sõltumata sellest, kummale eluase kuulub.
Tasaarvestamisele ei kuulu:
·         Enne abiellumist abikaasa omandis olnud vara
·         Abielu kestel tasuta käsutuse (kingid, pärand) teel omandatud vara
·         Abikaasale tervisekahjustuse ja kehavigastuse tekitamisest tulenevad ning riikliku ja kohustusliku pensionikindlustuse alusel kuuluvad õigused
·         Vara, mis on omandatud tasaarvestamisele mittekuuluva vara arvel.
Lõppkokkuvõttes lahutuse korral jagatakse abielu kestel omandatu abikaasade vahel võrdselt. 

Näiteks: mehel oli abielludes 25 000 eurot ja naisel 20 000 eurot. Lahutamise ajaks oli mehel vara 15 000 euro võrra ja naisel 10 000 euro võrra rohkem. Seega oli mehe vara juurdekasv 5000 euro võrra suurem kui naisel, kel on nüüd õigus nõuda mehelt poolt varade juurdekasvu vahest ehk 2500 eurot. Sel moel suureneb mõlema abikaasa vara ühepalju.


Mida ise pooldaksite ?




No comments:

Post a Comment